Fallet Flink- fängelse, rättspsykiatrisk vård eller fri från påföljd?


Möjligheter till resning i fallet Flink

Allmänt om resning

Rättegångsbalken 58 kap. 2 § p. 5 ”Sedan en dom i brottmål vunnit laga kraft, får resning beviljas till förmån för den tilltalade, om den rättstillämpning som ligger till grund för domen, uppenbart strider mot lag.”

Enligt förarbetena (prop. 1971:45 s. 91) handlar det om fall där domstolen klart misstolkat en lagbestämmelse och i fall då ett rättsligt resonemang uppenbart strider mot lag.

Tillämpningen av BrB 29 kap. 3 § - en resningsgrund?

Brottsbalken 29 kap 3 § p. 2: stadgar att ”Såsom förmildrande omständigheter vid bedömningen av straffvärdet skall, vid sidan av vad som är föreskrivet för vissa fall, särskilt beaktas:...Om den tilltalade till följd av psykisk störning eller sinnesrörelse eller av någon annan orsak haft stark nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande”

Tillämpningen av BrB 29 kap. 3 § enligt förarbetena

I förarbetena till BrB 29 kap. 3 § anför departementschefen (prop.1987/88:120 s. 85) att ”under förehavande punkt faller t.ex. de fall där någon under tillfällig depression eller stark upprördhet på grund av personliga bekymmer begår en för honom i normala fall främmande handling. Ingen torde kunna förneka att Flinks situation under mordnatten var mycket lik det av departementschefen skisserade tillämpningsområdet för BrB 29 kap. 3 §.

BrB 29 kap. 3 § i HDs praxis

NJA 1985:88

HD har i två fall tillämpat BrB 29 kap. 3 §. Det första fallet (1985:88) rörde ett svartsjukedrama där en bedragen man genom ett fönster skjutit ihjäl sin rival som var inlåst i ett badrum. HD konstaterade att mordet var grovt; gärningsmannen hade visat "en grymhet som varit ägnad att inge Leif F. svår dödsångest". Gärningsmannen hade genomgått rättspsykiatrisk undersökning som visat en psykisk abnormitet som dock inte var av den graden att jämställas med sinnessjukdom (motsvarar det nya begreppet "allvarlig psykisk störning"). RPUns resultat sammantaget med att HD ansåg att gärningsmannen varit utsatt "för ett långvarigt stresstillstånd" ledde till att HD ändrade hovrättens dom på livstids fängelse till 10 års fängelse.

NJA 1989:24

I NJA 1989:24 hade en man knivmördat sin hustru. Enligt RPUn uppvisade mannen en omogen personlighet så att han vid yttre påfrestningar kortvarigt kunde närma sig ett psykotiskt tillstånd. Brottet hade även begåtts i hastigt mod. Enligt HD var dessa omständigheter inte tillräckliga för att brottet skulle anses som mindre grovt. Hovrättens dom på 10 års fängelse fastställdes därför.

BrB 29 kap 3 § i fallet Flink

HD anför: ”Det förhållandet att Mattias Flink till följd av det psykosartade tillståndet får förutsättas ha haft starkt nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande utgör en omständighet som i enlighet med 29 kap 3§ första stycket 2 brottsbalken skall beaktas som mildrande vid bedömningen av straffvärdet. Även med hänsyn tagen till detta och till omständigheterna i övrigt är det inte möjligt att för en brottslighet som omfattar sju mord och tre mordförsök tillämpa annan fängelsepåföljd än fängelse på livstid”.

Slutsats

29:3 stadgar att domstolarna särskilt skall beakta omständigheten att någon under påverkan av störning haft stark nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande. Av stadgandets ordalydelse kan utläsas att en kausalitet skall föreligga mellan en psykisk störning och den starkt nedsatta bedömningsförmågan. I det ovan refererade NJA 1989:24 fann HD att den psykiska störningen inte var tillräcklig för att den ensam skulle ha orsakat den nedsatta bedömningsförmågan.

I fallet Flink var HDs resonemang annorlunda; brottets grova karaktär gjorde att den förmildrande omständigheten inte kunde tillämpas. Varken lagens ordalydelse, förarbetena eller HDs tidigare praxis ger stöd för en sådan tolkning. Goda skäl att anse HDs rättsttillämpning klart strider mot lag föreligger alltså. Att HDs tillämpning av BrB 29 kap. 3 § är en rättstillämpning som ligger till grund för domen är uppenbart. Följaktligen kan resningsgrund i Flink-fallet inte utan vidare uteslutas.


Tidskrift för Rätt och Rättssäkerhet - tillbaka till hemsidan

Fallet Flink - huvudartikeln